A magyar nyelv napja

Széphalmon A Magyar Nyelv Múzeumában 2017. november 10-én került sor a magyar nyelv napjának ünnepségére.

Ünnepi beszédet mondott prof. dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténész. Beszédében a magyar nyelv és az erkölcs kapcsolata került a középpontba. Elmondta, hogy az erkölcs belülről, elemi módon segíti, az erkölcs hiánya pedig széttöri a nyelvet, és nyelvromláshoz vezet. Kármán Józsefet idézte: „A szó magában semmi, ha¬mis pénz, amelynek folyása változó, és belső becse nem magában vagyon. Ne szót vegyünk üllő alá, ne szót kovácsoljunk, - dolgot, ne héjt, velőt, for¬mát, de valóságot."

Nyiri Péter múzeumigazgató szintén a felelős nyelvhasználatra buzdította a jelenlevőket, majd átadta az Anyanyelvünkért és Széphalomért díjat Fehér József úrnak, a Kazinczy Ferenc Múzeum és A Magyar Nyelv Múzeumának egykori igazgatójának. Fehér József nem csak a két múzeumért, de Zemplén és Bodrogköz településeiért, a hagyományok ápolásáért, a kulturális értékek megőrzéséért tevékenykedett. Ő volt azon személyek egyike, aki A Magyar Nyelv Múzeumának létrejöttét szorgalmazta, majd igazgatta éveken keresztül nyugdíjba vonulásáig.

A díjátadást Kovács Ákos, Kossuth-díjas énekes előadása követte. Arany János versei hangzottak el a költő születésének 200. évfordulója alkalmából.

 

Prof. dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténész ünnepi beszéde:

 

Képek a díjátadásról és az ünnepségről:

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor