„Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny

Az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny 45. országos, Kárpát-medencei döntője ünnepélyes eredményhirdetéssel és díjkiosztással zárult 2017. október 15-én Széphalmon, a Kazinczy Emlékkertben. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Kazinczy-díj Alapítvány, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közgyűlése, Sátoraljaújhely Város Önkormányzata és a Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola rendezte meg a háromnapos versenyt.

Október 13-án az írásbeli fordulóval vette kezdetét a rendezvény. Az esti díszünnepségen megjelenteket Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely város polgármestere köszöntötte, majd dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős államtitkár mondott ünnepi beszédet. „Az ember szavakat keres...” címmel irodalmi összeállítást tekinthettek meg a meghívottak a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium tanulóinak előadásában a Latabár Színházban.

A résztvevőknek pénteken lehetőségük nyílt a verseny izgalmas percei mellett Sátoraljaújhely városának nevezetességeit is megtekinteni, ellátogathattak Széphalomra, A Magyar Nyelv Múzeumába, ahol A rab Kazinczy útján című kötetről Kováts Dénes beszélgetett a szerzőkkel, dr. Kováts Dániellel és Kemecsei Balázzsal. Kikapcsolódásként a Zemplén Kalandpark élményelemeit próbálhatták ki a versenyzők és a pedagógusok, majd a Latabár Színházban tekinthették meg a Kincsem című magyar filmet, valamint A padlás előadást a Szent István Gimnázium diákszínjátszóinak bemutatásában.

A szóbeli fordulóval folytatódott október 14-én a megmérettetés, amelynek a Kossuth Lajos Gimnázium és a sátoraljaújhelyi városháza díszterme adott helyet. Október 15-én, vasárnap délelőtt tartották az ünnepélyes eredményhirdetést és díjkiosztót Széphalmon, a Kazinczy Emlékkertben. Kazinczy Ferenc sírjánál helyeztek el egy-egy koszorút a jelenlévők, ezt követően a Kazinczy Emlékcsarnok előtt adta át a díjakat Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, Szamosvölgyi Péter polgármester; a szervezők, támogatók képviselői pedig különdíjakkal jutalmazták a legjobban teljesítő diákokat. A Magyar Nyelv Múzeumának különdíját Nyiri Péter, a múzeum igazgatója adta át Szanyi Gábornak, a Győri MSzC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma diákjának. A kellemes őszi napon a Kossuth Lajos Gimnázium tanáraiból összeállt kórus előadása emelte az ünnepség fényét. A díjátadó zárásaként Minya Károly nyelvész, a Nyíregyházi Egyetem intézetigazgató főiskolai tanára mondott beszédet.

Az idén több mint 100 diák részvételével zajló, az évek során több ezer főt megmozgató országos versenynek a 45. alkalommal lehetett otthona Sátoraljaújhely.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor