Megemlékezés az aradi vértanúkról

Áder János köztársasági elnök is részt vett, és beszédet mondott azon a megemlékezésen, melyet Sátoraljaújhely város önkormányzata tartott az aradi vértanúk 168. évfordulójának alkalmából Széphalmon, a Kazinczy Emlékkertben Kazinczy Lajos szobránál 2017. október 6-án.

A megemlékezésen Sátoraljaújhely város polgármestere, Szamosvölgyi Péter mondott köszöntőt. Az aradi vértanúk hősi helytállását, hazáért vállalt önfeláldozását hangsúlyozta, melyekből a történelmi csapások során erőt meríthetett az nemzet. Aulich Lajos honvéd tábornok utolsó mondatával zárta beszédét. „Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam. És halálommal is szolgálni fogok.”

Áder János köztársasági elnök emlékbeszédében az aradi vértanúk közül Kazinczy Lajost emelte ki, Kazinczy Ferenc legkisebb gyermekét, akit október 25-én végeztek ki Aradon. A gyermekkorát Széphalmon töltő 15. vértanú már korán megtanulta, hogy a magyarságot olyan közös örökség köti össze, mely megőrzéséért a börtönbüntetés sem drága. Ezután idézte nyelvújítónk szavait: „A nyelv nem az enyém, nem a tiéd, hanem az édes mienk.” Elmondta, mindenki a maga tehetségével lehet magyar. Kazinczy Lajos ezredesként harcolt a magyar szabadságért, majd az életét adta hazájáért, azóta ismeretlen helyen nyugszik. Emléke a Kazinczy-kertben, Széphalmon él tovább. A vértanúk, akik nyugalommal várták kivégzésüket egyesült erővel, kitartással és lelkesedéssel szerették hazájukat. Az igazság ereje adott nyugalmat nekik utolsó éjszakájukon. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a megtorlók azt hitték, elvették a magyarok szabadságvágyát, de a nemzet csak egy pillanatra őszült meg. A köztársasági elnök emlékbeszédének végén kiemelte, hogy október 6-a többet jelent mint hősökről való megemlékezés. A bennünk levő múlt jelenik meg, és a jövő ígérete áll előttünk ezen az emléknapon.

Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő megköszönte Áder János köztársasági elnöknek, hogy megtisztelte jelenlétével a megemlékezést. Kiemelte, hogy Zemplén szent hely, a szabadság földje. Beszédét azzal zárta, nem szabad elfelejtenünk, hogy 168 év után sem kevesebb a küldetésünk és a feladatunk.

Az október 6-i megemlékezésen a sátoraljaújhelyi V. István Katolikus Szakgimnázium és Gimnázium, az Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola, Óvoda, Alapiskola és Bodrogszerdahely közreműködésével dramatikus összeállítást láthatták a jelenlevők „Tanítsd szeretni ezt a szent hazát” címmel.

A megemlékezés Kazinczy Lajos szobrának koszorúzásával zárult.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor