Levelek Kazinczynak

„Az első dolog, amit tanulni fog, a magyar nyelv lesz, a második a francia.”  A széphalmi mester Cserey Farkasnak írt néhány sora ihlette meg a legtöbb diákot idén azok közül, akik a nyelvmúzeum „Írj levelet Kazinczy Ferencnek!” pályázatára küldték be fogalmazásukat. Az idegen nyelv tanulása mellett még két témában alkothattak „levelezőtársként” véleményt : Erdély magyar szemmel vagy az „emember” (művelt ember).

A négy éve indított országos levélíró pályázat elsődleges célja Kazinczy életének és munkásságának megismertetése a fiatalokkal olyan témákon keresztül, amelyek a mai ember mindennapjaiban is jelen vannak. Így fejthették ki írásban a véleményüket például a tudományos munkáról, a nyelvjárásokról és az irodalmi nyelvről, a szent koronáról, a fentebb stílről, a házasságkötésről vagy a divatról. A munkához támpontot adtak számukra a nyelvújító eredeti levelei. A válaszlevelek megírásához azonban sok pályázó használta a fantáziáját vagy tapasztalatait, de sokan vállalták azt is, hogy papírra vetik saját véleményüket.

Az elmúlt évek tapasztalata szerint a diákok egy része ezen a pályázaton kívül még sosem írt kézzel levelet, amelyet postán kellett továbbítani a címzettnek; és ő sem kapott még ilyet. Mégis élményként számolnak be az alkotás folyamatáról. Ez visszaigazolja a kézzel írás létjogosultságát, illetve azt, hogy helyénvaló a nyelvmúzeum küldetése, miszerint újra divatba kell hozni azt.

Az idei „Írj levelet Kazinczy Ferencnek!” pályázat legjobbjai a magyar nyelv napján – november 13-án – Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban vehették át jutalmaikat.

Általános iskola:
I. hely: Kása Fanni Laura (Bágyogszovát) – Egy éjszaka két fő részére a falmászó központ panziójában + falmászás  (Zemplén Kalandpark)
II. hely: Véber Márk (Kiskunhalas) – Átcsúszás a Szár- és Magashegy közötti kötélpályán két fő részére (Zemplén Kalandpark)
III. hely: Peresztegi Hanna (Budapest) – Kombinált jegy két fő részére (Zemplén Kalandpark)
különdíj: Bús Johanna (Kiskunhalas) - könyvcsomag

Középiskolások:
I. hely: Szendrőy Vivien (Kisvárda) – Egy éjszaka két fő részére a Zemplén Kalandpark falmászó központjának panziójában + falmászás
II. hely: Ráfi Anna Réka (Szentendre) – Átcsúszás a Szár- és Magas-hegy közötti kötélpályán két fő részére (Zemplén Kalandpark)
III. hely: Fekete Anna (Szentendre) – Kombinált jegy két fő részére (Zemplén Kalandpark)
különdíj: Nagy Réka (Veszprém) – Sátoraljaújhely város különdíja: részvétel a „Nyolc ország egy nemzet” táborban.
különdíj: Princes Ádám (Dunaújváros) – könyvcsomag

(A felkészítő tanárok a Szilágyi Pincészet Tokaj-hegyaljai borait kapták ajándékba.)

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor