Betűvetők

Hagyományteremtő céllal rendezte meg 2015-ben a nyelvmúzeum "Betűvetők" elnevezésű szépíróversenyét. Jellegét tekintve a vetélkedő egyedülálló a régióban, de még országosan is csak ritkán fordul elő, hogy a tízévesnél idősebb korosztály a kézzel írás művészetében mérhesse össze képességét. Az elődöntőben részt vevő 214 felső tagozatos és középiskolás diákból harmincegyen jutottak a november 12-i döntőbe. A versenyzők 8 térségi általános iskolát, 3 középiskolát és két felvidéki intézményt (Bodrogszerdahely, Nagykapos) képviseltek. Janikovszky Éva, Móra Ferenc és Karinthy Frigyes szövegrészletének másolására mindhárom kategóriában hatvan perc állt rendelkezésre. A zsűri – Buzogány Dezső kalligráfus, Remeczkiné Toma Kornélia főiskolai docens és Nyiri Péter irodalomtörténész – nemcsak a szépírást bírálta. Az értékelésnél figyelembe vették a teljes szöveg összképét, elrendezését, a szövegsorok harmóniáját, a betűk egyenletességét, valamint a szöveghiányt és a helyesírási hibákat.

A magyar nyelv napi ünnepséget bevezető Betűvetők szépíróverseny kísérőprogramja jól illeszkedett a múzeum küldetéséhez, a kézzel írás népszerűsítéséhez. A régi korok latin betűs írását a verseny résztvevői is kipróbálhatták egy rövid előadás után. A betűírás művészetébe, a kalligráfia történeti hátterébe Buzogány Dezső avatta be a diákokat.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitva tartás: november 2-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor