Széphalmi Irodalmi Herbárium

Élő kiállításunkban azt mutatjuk be, hogy a szépirodalom miként ragadta meg az ember és a természet különlegesen összetett kapcsolatát. Az ember teremtése óta a keze alá szelídíti a világot – a megmaradás, az egészség és a szépség jegyében.

A Széphalmi Irodalmi Herbáriumot 2018-ban egy Tompa Mihályhoz kapcsolódó rejtvény egészíti ki. 2017-ben ünnepeltük születésének 200 évfodulóját, 2018-ban hálálának 150. évfordulóján emlékezünk költőnkre.
Tompa Mihályt (1817–1868) sokan úgy ismerik, mint a virágok költőjét. Hazafias költeményei mellett a növényekről szóló Virágregék című versciklusa a legismertebb. Poémái természetszeretetéről tanúskodnak. A korán árvaságra jutott Tompa gyermekkorát Igriciben élte, a nagyszülők mellett, ahol az anyatermészet ölén nevelkedett, az erdők, patakok, rétek, vadregényes s minden ízével-illatával magával ragadó varázsában. A sárospataki diákévek alatt a Bodrog-part és a zempléni hegyek váltak több versének ihletőivé.
A Széphalmi irodalmi herbárium tárlathoz tartozó rejtvényből a költő legkedvesebb növényének nevére lehet fényt deríteni. A kérdések megválaszolásában a herbárium növényei és a hozzájuk kapcsolt versek, prózai szövegek segítenek.

Ismerkedjen meg a természet összecsengő hangjaival és a magyar irodalom klasszikusaival a Kazinczy-birtokon!

 

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitva tartás: november 2-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor