Betűvetők szépíró verseny - 2020

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum- A Magyar Nyelv Múzeuma

A magyar nyelv napja ünnepségsorozat keretében - az elmúlt évek hagyományait követve - kétfordulós szépíró versenyt hirdet.

A rohamosan fejlődő, digitális kultúra világában élünk, mely számos jó tulajdonsága mellett háttérbe szorítja a kézírást. A személyes jelleg mellett a kézzel írás összetettebb gondolkodásra készteti az agyat, segíti a személyiségfejlődést, fejleszti a szépérzéket, és a motorikus képességeket.

A verseny célja: a kézzel írás népszerűsítése.

A verseny résztvevői: általános és középiskolás diákok.

Korcsoportok:

  1. korcsoport: általános iskola 5-6. osztály (lemásolandó szöveg)
  2. korcsoport: általános iskola 7-8. osztály (lemásolandó szöveg)
  3. korcsoport: középiskola 9-13. osztály (lemásolandó szöveg)

A verseny első fordulójára a múzeum honlapján közzétett prózai szöveg lemásolásával lehet jelentkezni. A résztvevők a lemásolt szöveget postai úton vagy személyesen juttathatják el a múzeum címére. (Az iskolák összesítve egy borítékban is megtehetik ezt.) A beérkezett munkákból a zsűri kiválasztja korcsoportonként a 10 legszebbet, melyek alkotói vehetnek részt a döntőn. (Felhívjuk a résztvevők figyelmét, hogy ne felejtsék el feltüntetni elérhetőségüket!)

Az elbírálás során figyelembe vett szempontok:

- a teljes szöveg összképe, elrendezése,

- a szövegsorok harmóniája,

- a betűk egyenletessége,

- tévesztés, helyesírási hibák, szöveghiány.

Beérkezési határidő: 2020. november 6.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor