Kazinczy-festmény Széphalmon

Értékes műtárggyal gazdagodott a Kazinczy Ferenc Társaság. A sátoraljaújhelyi székhelyű kulturális szervezet küldetése a Kazinczy-kultusz ápolása, a Kazinczy-életmű gondozása és népszerűsítése, ezért örömmel élt a lehetőséggel (egy magánszemélytől került elő a kép), és megvásárolta a nagy nyelvújító portréját.

A festmény Richter János Fülöp (1804-1829) – 1828-ban – Kazinczy Ferencről festett képének másolata. (Az eredeti Richter-kép jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdona).
Leírása: Középkorú, ősz, fürtös, ritkás hajú, kopaszodó férfi jobb profilban ábrázolt mellképe. Ruházata: állógalléros, kissé szétnyílt, zöld posztó mente, amely alól kilátszik a fehér álló inggallér köré dúsan tekert, csokorra megkötött nyakkendő. A háttér felhős ég, amely alatt balra lent barnás dombvonulat vehető ki. A kép vászonra festett, avatott mester keze munkája, nem szerepel rajta jelzet. Mérete: 33,5 x 50 cm.
Richter 1828-ig négy alkalommal festette meg az írót, és tudható hogy Kazinczy a róla készült ábrázolásokat több ízben és többször is másoltatta barátai számára, néha ugyanazzal a festővel, néha más mesterrel.
A festményt Nyiri Péter, a Kazinczy Ferenc Társaság elnöke hozta el Budapestről. A képet Széphalmon, a Kazinczy Ferenc Emlékcsarnokban vagy A Magyar Nyelv Múzeuma állandó kiállításában helyezzük el.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitva tartás: november 2-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor