10 éves A magyar Nyelv Múzeuma

Nagyszabású rendezvénnyel ünnepelte 10. születésnapját A Magyar Nyelv Múzeuma 2018. április 23-án Széphalmon.

Az ünnepség Kazinczy Ferenc sírjának koszorúzásával vette kezdetét, majd a református, a római katolikus és a görögkatolikus egyház lelkésze mondott áldást nyelvújítónk sírja felett.
A múzeumba visszatérve Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere, Fehér József, a Kazinczy Ferenc Társaság elnöke valamint Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója köszöntötte a vendégeket. Szamosvölgyi Péter felidézte a múzeum megnyitásához vezető utat, köszönetet mondott mindazoknak, akik tudásukkal és tetteikkel hozzájárultak az intézmény létrejöttéhez és működéséhez. Az elmúlt sikeres tíz év után még több eredményes évtizedet kívánt a nyelvmúzeumnak. Fehér József a múzeum nyitóünnepségének emlékezetes pillanatait idézte fel személyes történetekkel tarkítva. Elmondta, hogy 16 éves korában járt először a széphalmi Kazinczy-kertben, de már akkor azt érezte, hogy Kazinczy szelleme lebeg felettük, s úgy gondolja, ha az író letekint a múzeumra, az ünneplőkre elégedettség töltheti el. Prőhle Gergely a jövőbeli tervekről beszélt, a Kazinczy Emlékkert megújulásáról, a nyelvmúzeumba érkező Kazinczy-kiállításról, melyeken keresztül képes a múzeum megmutatni, hogyan tudott európai léptékben gondolkodni a nyelvújítás vezéralakja.
Az ünnepség házigazdája, Nyiri Péter, A Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója megállapította, hogy csupán azok a tervek válnak valóra, melyeket egy mögöttes eszme vezet a megvalósulás útjára. Ez az oltalmazó eszme kísérte a múzeumot is, hiszen az 1994-es ötletet követően több mint hét év telt el az alapkő letételéig (2001-ben), majd újabb hét év telt várakozással, míg végül megérett felbecsülhetetlen gyümölcse.
A rendezvény konferenciával, Kiss Jenő, Péntek János és Kováts Dániel nyelvészek előadásával folytatódott. Kazinczy Ferencről mint a magyar nyelv értő és érző lelkes hívéről beszélt Kiss Jenő professzor, hangsúlyozta, nyelvújítónkat egyszerre vezérelte anyanyelvszeretet és hazaszeretet. Péntek János professzor a 21. század digitális világáról beszélt, arról, hogy manapság sokan elfelejtik: a szabadsághoz a felelősség is hozzátartozik. Elmondta, hogy a nyelvet nem őrizni kell, hanem használni, de emellett felhívta a figyelmet a nyelvközösségek felelősségére is. Kováts Dániel tanár úr Széphalmot olyan erődítményként és otthonként látja, ahol a fiatalokat nemcsak a túlélésre, hanem a gyarapodásra is fel tudják készíteni.
Az ünnepség díszelőadását megelőzően dr. Ódor Ferenc mondott pohárköszöntőt, majd az ünnepi torta megvágása (és elfogyasztása) következett.
In memoriam Arany János és Kodály Zoltán címmel vette kezdetét a balladaest, a Színház és Filmművészeti Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak előadásában, a Kodály Társaság rendezésében.
Az ünnepségen különleges meglepetések várták a vendégeket, az ünnepi torta mellett a tízéves évfordulóra készült kézműves mézeskaláccsal kedveskedtek az előadásra érkezőknek. A sátoraljaújhelyi Futrinka különjárattal, az ünnepi program és a balladaest kezdetéhez igazítva szállította az érdeklődőket.
Köszönjük, hogy vendégeink megtisztelték A Magyar Nyelv Múzeumát jelenlétükkel, és együtt ünnepelhettünk tizedik születésnapján.

 

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitva tartás: november 2-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor